Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Το μουσείο της Ρόδου μπορεί να γίνει από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης

Στην 7η θέση της κλίμακας των καλύτερων μουσείων της Ελλάδας, βρίσκεται το μουσείο της Ρόδου, σύμφωνα με τις φετινές αξιολογήσεις των επισκεπτών στον παγκόσμιο ιστότοπο tripadvisor.com. 

Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες θετικές κριτικές, ωστόσο έχει και αρκετούς αρνητικούς σχολιασμούς, που εφόσον ληφθούν υπόψιν, είναι δυνατόν να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την σπουδαία αυτή τουριστική υποδομή.Το μουσείο της Ρόδου, που στεγάζεται στο χώρο, όπου κάποτε λειτουργούσε το νοσοκομείο των Ιπποτών, παρουσιάζεται στις αξιολογήσεις ως ένας χώρος, όπου πραγματικά μπορεί να ταξιδέψει τον επισκέπτη μέσα στο χρόνο. Η εξωτερική του όψη, οι μεγάλες του αίθουσες, οι αύλιοι χώροι, δίνουν την ευκαιρία στον κάθε ένα να περιηγηθεί ανάμεσα στα αρχαιοελληνικά ευρήματα, έχοντας όμως πάντα έντονη την αίσθηση των ναϊτών ιπποτών.
Στα θετικά σχόλια που υπάρχουν για το μουσείο είναι το εισιτήριο των έξι ευρώ, που θεωρείται από τους επισκέπτες ως αρκετά προσιτό.
Το σπουδαίο μήνυμα, ωστόσο, βρίσκεται στα αρνητικά σχόλια των τουριστών. Ολοι τους, είτε είναι Γερμανοί, είτε Ιάπωνες, είτε Ιταλοί, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου είναι πολύ φτωχό σε εκθέματα, συγκριτικά με την ιστορία που υπάρχει κρυμμένη στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο Γερμανού επισκέπτη: «Είναι τόσο πλούσια η ιστορία που βλέπουμε στη Μεσαιωνική Πόλη, στην αρχαία Κάμειρο, στη Λίνδο, στα βιβλία και στις αναφορές για τον Κολοσσό της Ρόδου, ώστε μας είναι αδιανόητο να διαπιστώνουμε ότι μέσα στο μουσείο κυριαρχούν μόνο αμφορείς και δοχεία». Σχόλια που έχουν γραφτεί σε ρωσική γλώσσα αναφέρουν ειρωνικά για το μουσείο της Ρόδου: «Αν σε ενδιαφέρουν τα πιατικά και τα σπασμένα κεραμικά, τότε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου είναι ο ιδανικός χώρος για να επισκεφθείς».
Οι προτάσεις αυτές των επισκεπτών είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, έχει τους χώρους και κυρίως συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις (ιστορία του τόπου, ευρήματα που φυλάσσονται σε αποθήκες) για να γίνει ένα από τα πιο σπουδαία σημεία αναφοράς ολόκληρης της Ευρώπης.  Η ιστορία που είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σ’ εκείνους τους χώρους μπορεί να ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και να καταλήγει στο μεσαίωνα, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τα εκθέματα των περισσοτέρων μουσείων της Ευρώπης. Το πιο σπουδαίο, για το μουσείο της Ρόδου είναι ότι όλα του τα εκθέματα αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας κι όχι κλεμμένα πρωτότυπα της ιστορίας άλλων περιοχών του κόσμου.

Εξάλλου, εκείνο που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα από όλες τις αξιολογήσεις, που έχουν γίνει για το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, είναι ότι δεν υπάρχει παράπονο για θέματα καθαριότητας και οργάνωσης, με εξαίρεση κάποιες αναφορές για την απουσία ξενάγησης ή άλλων πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τα εκθέματα: «Μπαίνοντας στο μουσείο, σίγουρα θα χρειαστεί να αγοράσεις το σχετικό βιβλιαράκι, αν θέλεις να έχεις πλήρη εικόνα της ιστορίας που ξετυλίγεται μπροστά σου».
 Nεκτάριος Καλογήρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου